Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Välkommen

Välkommen till
Maupertuis Tornedalen!

Har jorden formen av en citron eller en mandarin?

Frågan om jordens form orsakade en het debatt i vetenskapliga kretsar i början av 1700-talet. Det var också en fråga om konungens och folkets ära.

För att utreda frågan skickade franska Vetenskapsakademien två vetenskapliga expeditioner till jordens ändar: den ena till ekvatorn och den andra till polcirkeln.

År 1736 ledde  Pierre-Louis Moreau de Maupertuis den geodetiska expeditionen till Lappland och Tornedalen för att mäta längden på en meridiangrad. Han var en fransk matematiker och  astronom. Kung Ludvig XV av Frankrike finansierade expeditionen som utförde mätningarna under bara ett år, en fantastisk prestation med tanke på instrument och metoder på den tiden.

I resultaten, som publicerades i böcker och brev ingår också detaljerad information om liv, natur, naturfenomen och människor som bor nära polcirkeln i Tornedalen. Dessa beskrivningar gav upphov till ett intresse för Tornedalen med sina norrsken, sin midnattsol, älvornas hemort och nordisk gästfrihet. Maupertuis’ Tornedalen blev ett nytt drömresmål för de bildade europeerna. Välkommen att finna samma magi idag!

 


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan