Bastubadande
Att bada bastu är en traditionell finsk sedvänja. I en utlännings ögon är det konstigt ännu idag.
I Sverige-Finland var det föreskrivet i lag mellan åren 1680 till 1734 att bastu och torkhus måste placeras utanför gårdsplanen skilt från boningslängorna. Under hösten började man bada bastu ofta på Korteniemigården. Maupertuis, som också ville testa bastubadande, mätte med sin Réaumur termometer hur värmen steg. Som vaddering på lavarna använde man hö. På Korteniemigården i Pello hade en egen byggnad reserverats till bastu.
Outhier om bastu: ”I sina badstugor har de en ugn i ett hörn. Då stenmassan, som den består av, är ordentligt upphettad, kastar de vatten på den, och den vattenånga som uppstår fungerar som bad. De går i regel i badstugan två och två, och alla har en risknippe som de piskar sig för att driva fram svetten. I Pello har jag sett hur en mycket gammal gubbe, som kom ut ur badstugan alldeles naken och svettig, gick över gården i skarp köld utan att han fick något obehag därav.” |
Senare, år 1799 reste italienaren Giuseppe Acerbi längs samma vägar på väg till Nordkap och också han förundrade sig över finnarnas bastukultur.
Tisdag, 11 juni
|