Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Övertorneå kyrka

Övertorneå eller Matarengi kyrka finns i Övertorneå kommun på den svenska sidan av gränsen. Under Maupertuis tid fanns det ingen gräns och prästgården som Outhier nämner ett flertal gånger var just Övertorneå prästgård på svensk sida.

I ett brev till ärkebiskopen 1482 benämns kyrkan för första gången under namnet Särkilax kapell. Islossningen och vårfloden 1615 var häpnadsväckande kraftig, den drog med sig kyrkan och dess dyrbarheter. Lyckligtvis spolades skulpturerna relativt välbevarade upp vid älvens stränder och kunde återbördas till den nya kyrkan. Träskulpturerna är skatter som enligt traditionen är senmedeltida och kommer från Uppsala domkyrka. Den dyrbaraste av skulpturerna är den så kallade mantelmadonnan.

En ny kyrka byggdes på en tryggare plats åren 1615 – 1617. Även denna kyrka drabbades av olycka när ryska kosacker tog med sig kyrkklockan 1717. Den 76-årige kyrkoherden försökte hejda rövarna men blev så svårt slagen med sin egen käpp att han avled av sina skador.

Under åren 1735 – 1737, samma tid som expeditionen besökte området, byggdes kyrkan ut till en korskyrka. Predikstolen och korskranket blev färdiga  1737. Övertorneå kyrka är en av de bäst bevarade 1700-tals kyrkorna i norra Sverige och norra Finland. I samband med underhåll och restaurering har man bemödat sig att bevara 1700-tals stilen och färgen.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan