Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Ta del av mätpunkterna

Ta del av mätpunkterna

Det var först tänkt att mätningarna vid resan till Bottenviken skulle ske vid Västerbottenskusten.

Men under båtresan från Stockholm till Torneå hade Maupertuis sett att det inte skulle gå att dra nytta av öarna och kusten där. Öarna var för låglänta och täckta med tät skog. Öarna mellan Torneå och Brahestad undersöktes av Outhier, Camus och Sommereux Under resan konstaterades att varken stränderna eller öarna var lämpliga för mätning och också havets tillfrysning ökade tveksamheten. Beslutet att göra mätningarna på bergen stöddes av Johan Wegelius, rektor i Torneå skola som hade kännedom om Torneälvens riktning : älven gick i mer nord-sydlig riktning än vad kartorna visade. Det första expeditionen gjorde var att kliva upp på stadshusets balkong för att få översikt över omgivningarna. Utsikten från stadskyrkans klocktorn med ytterligare bekräftelse från kyrktornet i finska kyrkan på Björkön övertygade dem om resan till bergen.

MätpunkternaMätpunkterna

Med kompassens hjälp hittar du respektive mätpunkt på kartan!

Genom att klicka på mätpunktsidorna på kompassen hittar du respektive mätpunkt på kartan.Genom att klicka på mätpunktsidorna på kompassen hittar du respektive mätpunkt på kartan.

 

Outhier skriver i sin “Journal från en resa i Norden år 1736-1737”

6.7.1736 ”Fredag den 6 juni på morgonen lastades våra instrument, vår proviant och det lilla vi hade med oss av kläder ombord, och vi startade vår färd i sju båtar med tre roddare i varje båt. Vi själva var åtta och hade fem av våra betjänter med oss, de två övriga stannade i Torneå. Dessutom medföljde vår värd Herr Pipping och den unge Herr Hellant som Herr Maupertuis hade träffat på hos landshövdingen och som under hela företaget tjänstgjorde som vår tolk. Herr Pipping och han kunde finska, det enda språk som talades av soldaterna och i hela bygden ovanför Torneå, ett språk som är helt olikt svenska språket. De talade också latin. Då våra båtförare med stor möda förde båtarna uppför forsarna i Vojakkala och Kukkola, steg vi iland där och gick till fots på stranden.

Via Forststyrelsen webbtjänst Retkikartta hittar du förslag på friluftsmöjligheter i trakterna. Ta en titt! På sidan kan du också hitta Fortstyrelsens jakt- och fiskeställen. Du kan också söka efter utflyktsmål och annan service här.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan