Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

AavasaksaGeocache!
Geocache!

Vid midnatt den 20 juni anlände expeditionen till Aavasaksa.Maupertuis blev fullständigt hänförd av Aavasaksa. Svårigheterna med att bestiga berget glömdes totalt bort för utsiktens skull som var vackrare än man kan tänka sig. Vid den nordöstra sluttningen byggde falkar sin bon och vid bergets fot strömmade Tengeliö älv på sin väg mot Torneälven. Expeditionen stannade på Avasaksa i tio dagar. Nyfikna ortsbor besökte expeditionen och hade med sig fisk och fårkött och enligt Maupertuis’ tycke, eländiga bär. Även landshövdingen kom på besök. Till hans ära byggde man en matsal med bord och bänkar av trä. Det sista av rödvinet sattes fram för att kröna festen.
Under sommarens mätningsresor till Aavasaksa hade höjden av något träd inte blivit mätt vilket krävdes för vinkelmätningen. Så Maupertuis ville därför granska saken i slutet av december. Outhier och Maupertuis åkte upp på Aavasaksa med renpulka som välte omkull under resans gång och Maupertuis skadade sin armbåge. Trots den fruktansvärda resan med renpulka lät Maupertuis måla en tavla med honom sittande i renpulkan och deklarerade sig som världens lyckligaste same.
Midnattsol, falkbon och samma natur som hänförde Maupertuis finns ännu att beskåda. Expeditionens mätpunkt är utmärkt som en del i Struves kedja.

Aavasaksa friluftsområde

 

Outhier skriver om Aavasaksa

Nedstigningen från berget är mycket besvärligt. Först går man genom något skog, men sedan går man över stora stenblock som ligger mycket ojämnt och är mycket halkiga. Därefter är det åter skog ned till bergets fot. Här möter man den stora floden Tengeliöjoki vilket tre gånger ändrar riktning och därefter utfalla i den stora Torneälven. Under de ganska besvärliga upp- och nedvandringarna på dessa berg marscherade våra soldater med fasta steg, två av dem bärande på axlarna 2-fots kvadranten och likaså två och två våra kläder och vår proviant.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan