Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

HuitaperiGeocache!
Geocache!

Cuitaperi Montagne

Expeditionen besteg Huitaperi söndagen den 15.7. ”Vi reste först upp våra tält för att skydda oss mot dimman och ett mycket kallt regn som fortsatte hela dagen. På detta berg liksom på Niva- och Kaakamavaara måste vi söka länge innan vi fann en lämplig plats att slå ned tältpinnarna, ty på dessa berg är toppen nästan helt täckt med stenblock.”

Namnet Huitaperi sägs komma från det gamla svenska orden ”hvita bär”. En annan framställning stödjer ordet ”hvita berget”. I Huitaperi växer ovanliga vita lingon.

Det är möjligt att bekanta sig med Huitaperi  via Kainuu kyläs motionsspår eller Aurinkovaara Jotos-leden.

 

 Outhier skriver om Huitaperi

Huitaperi 10.7.1736


Sedan vi vilat litet och druckit mjölk i Kainuunkylä for vi vidare klockan tio. Vi fortsatte i båt nära en lieue, men sedan lämnade vi älven. Vi vandrade sedan genom skogar och över stenmarker upp på Huitaperi, dit vi ankom klockan tre söndagmorgon. Vi reste våra tält först för att skydda oss mot dimman och ett mycket kallt regn som fortsatte hela dagen. På detta berg liksom på Niva- och  Kaakamavaara måste vi söka länge innan vi fann en lämplig plats att slå ned tältpinnarna, ty på dessa berg är toppen nästan helt täckt av stenblock. 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan