Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

KaakamavaaraGeocache!Geocache!

Kakama Montagne

Kaakamavaara är det första berget för den officiella triangelmätningen. Den var synlig från stadskyrkans klockstapel. Trots att det från Karunki till Kaakamanvaara endast rörde sig om halvannan mil tog det åtta timmar för Outhier, Sommereux och Hellant. att ta sig dit i hetta och med plågsamma mygg. Medföljande soldater högg några granar vid sluttningen. Vid den högsta punkten restes en gran som stöttades nertill med andra träd. Senare byggdes signalen om till en likadan som Maupertuis gjorde det första märket på Nivavaara.

Kaakamavaara är ett vackert berg bredvid Palovaara cirka 40 kilometer från  Torneå stad. Berget är inte trädbevuxet och erbjuder en hänförande utsikt från toppen. Besökare rekommenderas att köra bil till närliggande grustaf eller att följa skogsbilvägen som går längs nordsluttningen tills den tar slut. På det viset blir stigningen måttlig.  Mellan stenblocken fanns 7.7.1736 vattensamlingar påminnande om bassänger vars vatten Outhier berömde som välsmakande. Varma sommardagar kan man till och med ta ett dopp i dem.

 

 Outhier skriver om  Kaakamavaara

TDet berg vi hade sett från Torneå är Niva- och Kaakamavaara. Det förra ligger inte långt från älvstranden i närheten av en by som heter Korpikylä. Det var på detta berg Herr de Maupertuis ämnade göra sin första utsiktspunkt.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan