Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kittisvaara

Kittisvaara i Pello var expeditionens nordligaste mätpunkt. Längre norrut syntes inte längre några höga berg och dessutom började Torneälven tydligt avvika från meridianens riktning. Från Kittisvaara kunde man också, passande nog se Pullinkis mätpunkt. Det nordligaste signalverket restes på Kittisvaaras högsta punkt. På berget byggdes också två observatorier. I den mindre placerade man en pendel och ett instrument för att hitta meridianens riktning. I det större installerades sektorn som sedan bevakades dag som natt för att den inte skulle skadas eller bli oanvändbar.
På Kittisvaara finns sedan 1956 en murad pyramid av natursten till minne av expeditionen. "Turistbyrån i

På Kittisvaara finns sedan 1956 en murad pyramid av natursten till minne av expeditionen. Turistbyrån i Pello föreslår: "Föreställ dig själv vid foten av pyramiden i expeditionens anda och fråga dig själv ifall jorden verkligen är rund eller om det också är ett påhitt från Hollywood?"  Kittisvaara ligger alldeles intill Vihreä pysäke i Pello och det går en stig upp till berget, det är en lätt promenad upp till minnesmärket. På Vihreä pysäkkis nedervåning kan man sedan exempelvis dricka en kopp kaffe i ett avgränsat rum, ett kabinett dedikerat till minne av Maupertuis och expeditionen. Gör gärna ett besök!

 

 Outhier om Kittisvaara

7.8.1736 Vi gick i land vid huset i Saukkola, det hus i Pello som ligger nordligast och närmast Kittisvaara. Vi kom fram till vår signal klockan fem. Det var mycket vackert väder. Vi observerade vinklarna mellan Pullinkivaara och Niemivaara och Kukasvaara liksom höjden av var och en av dessa signaler. Vi övernattade på berget, och dagen därpå tog vi solens middagshöjd. Vi förvissade oss, som vi överallt gjorde, om signalens medelpunkt genom att ta vissa märken och riktpunkter av träd och klippor i omgivningen genom ordentligt nedslagna stakar för att vi skulle kunna återfinna denna medelpunkt, om vår signal genom någon olycka, speciellt genom brand, skulle bli förstörd. På detta berg var det gott om småflugor men inte så mycket mygg.

 

 

Kittisvaara; Torneälv, stora och lilla observatoriet, Saukkola och en enastående källa.
Kittisvaara; Torneälv, stora och lilla observatoriet, Saukkola och en enastående källa.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan