Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

PolcirkelnGeocache!Geocache!

Den vetenskapliga polcirkeln är inte en punkt utan ett i syd-nordlig riktning konstant rörligt streck på jordens yta. Det är planeternas rörelse som gör att polcirkeln rör sig. Polcirkelns rörelse är en ständig svängning fram och tillbaka, det finns alltså ingen jämn nordlig eller sydlig riktning.

För närvarande, sedan tusentals år är polcirkeln i rörelse norrut med ungefär 14 meter per år. Även under denna färd gör polcirkeln svängande rörelser i syd-nordlig riktning. T.ex. svänger polcirkeln fram och tillbaka i två veckors intervaller beroende på månens rotation. Det är möjligt att få exakta koordinater för varje dag genom befintlig information om polcirkeln och överföra dessa till terrängen. Det är därför fullt möjligt att korsa den vetenskapliga polcirkeln på en exakt plats.

Under 40 000 har polcirkeln i Finland rört sig mellan Kuivaniemi och  Muonio.

Maupertuis och Outhier passerade polcirkeln år 1736 i Kattilakoski. För Outhier var passerandet av polcirkeln så betydelsefull att han skriver om det i sin resejournal. Då gick polcirkeln fyra kilometer söder om den nuvarande.

 

Outhier skriver om polcirkeln

19.8.1736


Medan våra båtkarlar med stor möda förde sina båtar uppför Kattilakoski gick vi till fots på stranden. Jag passerade här för första gången polcirkeln.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan