Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pullinki

Pullinki var det högsta av alla berg som expeditionen kartlade. Att bestiga berget var svårt och täta moln av myggor och knott gjorde det närapå plågsamt.  En kallkälla på bergets sydvästra sluttning erbjöd friskt vatten och dessutom växte det rikligt med blåbär på berget. Några knott torde också ha blivit uppätna. Från Pullinki hade man god sikt mot Aavasaksa, Horilankero och Kiettimenvaara. Mot norr behövde man dock ännu fler mätpunkter.

Under tiden för expeditionens mätningar var Torneälven ingen gräns utan Tornedalen på bägge sidor om älven var en del av Sverige-Finland. När gränsen mellan Ryssland och Sverige 1809 drogs hamnade den längs Torneälven. Idag är Pullinki den enda av expeditionens mätpunkter som finns i Sverige.

På Pullinki finns expeditionens mätpunkt utmärkt som Struve senare använde vid sina mätningar. Till Pullinki kan man idag åka på skidsemester om man så vill.

 

 

Outhier skriver om Pullinki

Pullinki 18.7.1736

Myggorna plågade oss här mer än någonsin tidigare. Dessutom var luften full av mycket små flugor, som bet så svårt, att blodet kom fram. För att kunna äta av brödet, som vi hade med oss - vi hade ingenting annat - måste man snabbt sticka in handen under floret som hängde för ansiktet. Annars skulle det ha blivit alldeles nedblodat av dessa småflugors bett, och vi skulle ha måst svälja lika mycket av sådana som bröd.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni

Lapland The North of Finland - Maaseuturahasto - Leader - Outokaira tuottamhan