Astronomi
Astronomin anses tillsammans med medicinen vara de äldsta vetenskaperna. Astronomin undersöker världsalltet och dess kroppar, fenomen och utveckling.
Expeditionen byggde ett stort observatorium på Kittisvaara där de placerade sektorn och mätte zenitavstånd mellan stjärnor. Ett andra observatorium byggdes också på Kittisvaara, exakt i spetsen på den sista triangeln. Från detta skulle man mäta meridianens riktning och dit skulle en pendel placeras. Ett teleskop fästes i en stenpelare och ett annat fick ett stativ av timmerstockar. Med teleskopet gjordes också observation av stjärnpassager när vädret så tillät.
22.9.1736 Vi tog korresponderande solhöjder för att reglera pendeln, vi märkte ut en meridian med en spänd tråd i det stora observatoriet för att kontrollera sektorns position i meridianpanet. I det lilla observatoriet hade vi placerat ett instrument för att få meridianens riktning i förhållande till trianglarna. Instrumentet hade placerats exakt vid spetsen av den sista triangeln. Detta instruments tub, som avr inställd mot solen vid middagstid eller mot en stjärna vid dess passage genom meridianen, sänktes vertikalt och gav en punkt vid horisonten, och vi mätte vinklarna mellan denna punkt och Pullinkivaara och Niemivaara. |
Expeditionen hade valt delta-stjärnan i Drakens stjärnbild eftersom den passade bäst med tanke på de observationer som gjordes med sektorn. Stjärnan korsade meridianen ganska nära zenit och vid en tid på dygnet som gjorde att den kunde observeras också i Torneå.
Även i Torneå anordnades ett observatorium för sektorn.
Herr Helander hade en traditionell kstari, en tornliknande byggnad som passade utmärkt som observatorium. Byggnaden fylldes med stora stenar på vilka underredet för sektorn placerades. Ett hål togs upp i taket och en hävarmsmekanism installerades för att kunna öppna taköppningens lucka för observationer. Försmädligt nog syntes inte horisonten från detta observatorium och den passade inte för observationer med andra instrument. Sålunda lät expeditionen uppföra ett andra, litet observatorium, alldeles vid vattnet skilt från stadens hus. Dit placerades en engelsk mätapparat för meridianer, pendel och en kvadrant. Le Monnier bestämde tillsammans med Celcius meridianpunkten vid horisonten och med hjälp av denna observerades stjärnornas passage över meridianen.
Genom att mäta höjden eller zenitavståndet på Drakens delta-stjärna både i Pello och Torneå fick man fram avståndet på meridianbågen mellan observationerna i grader. Detta jämfördes med avståndet Kittisvaara -Torneå som man kunde räkna ut med hjälp av baslinjens längd. Expeditionen utförde flera kontrollmätningar både i Pello och Torneå.